Hogyan kezeljük az ízületi gyulladásokat természetes módon?

Hogyan kezeljük az ízületi gyulladásokat természetes módon?

Ízületi fájdalmakkal, gyulladásokkal az életünk során szinte mindannyian találkozunk. A monoton, egyoldalú ízületterhelés – ami a helytelen testtartásnak, nagymértékű erőltetésnek, sportolásnak köszönhető – gyakran gyulladásos tüneteket produkál. Az égető, lokális fájdalmat többféle módon kezelhetjük, de érdemes a természetes alapú praktikákat is megfontolni. A növények, a termések nem véletlenül voltak évszázadokon át gyógyírként használva az emberiség által. A cikkünkben körbejárjuk az ízületi gyulladás okait, kezeléseit és életmódbeli tanácsokkal, növényi alapú tippekkel is ellátjuk Önt, hogy enyhíthesse a fájdalmas tünetegyüttest.

Mi az ízületi gyulladás?

Az ízület anatómiájának a sérülése, abnormális igénybevétele gyulladást okozhat. Az ízületi tokban található ízületi folyadékmennyiség ilyenkor felgyülemlik, ami gyakran a duzzadás hátterében állhat. A feszítő élménynek köszönhetően fájdalomérzet jelentkezik. Az ízület egészséges működésének a felborulásakor jelentkező heveny gyulladás könnyedén krónikussá válthat, és komoly problémákat okozhat.

Milyen tünetei vannak a gyulladásnak?

A gyulladás az immunrendszer preventív megoldása a súlyosbodó, károsító hatások ellen. Az öt általános és legfőbb tünete a gyulladásnak a következő:

 • lokális hőmérséklet emelkedés
 • duzzadás
 • pirosodás
 • fájdalom
 • funkcióvesztés

Milyen általános tünetei vannak az ízületi gyulladásnak?

A gyulladás tünetegyüttese legjellemzőbben lokálisan ismerhető fel ízületi problémák esetében. Ám bizonyos alkalmakkor az alábbi gondok hátterében is állhat:

 • fájdalom
 • fáradtság
 • gyengeség
 • ízületi merevség
 • esetenként fellépő láz

Milyen okok állhatnak az ízületi gyulladások hátterében?

 • Nem megfelelő testtartás: A nem megfelelő testtartásnak köszönhetően gyakran nagyon egyoldalúan használjuk az ízületeinket, ami az erőltetés miatt fogékonyabb a különböző gyulladásos tünetekre. A gerinc felborult egyensúlyi helyzete ebből a szempontból is nagy rizikót rejt magában.
 • Örökletes hajlam, genetika: A családi kórtörténetünkből ismert betegségekre nagyobb mértékben vagyunk fogékonyak.
 • Sportolás, erőltetett ízülethasználat: A túlerőltetés, nagy megterhelés könnyedén sérüléseket okozhat, az egészséges ízület felborulásával járhat. A sportolás és a nem megfelelő mozgásforma így gyakran gyulladást eredményezhet.
 • Köszvény: A köszvény hátterében anyagcserezavar áll, ami magas vérhúgysavszintet eredményez. A felgyülemlett húgysav az ízületekre kicsapódik, kikristályosodik, amitől az ízület károsodni kezd, és könnyen begyullad.
 • Autóimmun betegség: Az autóimmun betegségek veszélyt jelentenek az ízületek egészséges működésére. Hosszútávon ízületi merevséget, mozgáskorlátozottságot okozhatnak.
 • Pszichés problémák: Ízületi gyulladások, fizikai tünetek hátterében pszichés problémák, lelki betegségek is állhatnak.
 • Elhízás: A túlsúly szerepet játszhat a reumás ízületi gyulladások kialakulásában, a mozgás korlátozásában.
 • Fertőzés, baktériumok: Egyes baktériumok az ízületek elérésekor gyulladást okoznak, a kórokozók ugyanis sok esetben gennyes váladékot termelnek az ízületi tokban.

Milyen hosszú ideig tart egy-egy ízületi gyulladás?

Idejét tekintve kettő fő csoportba sorolhatjuk a tünetegyüttest: akut és krónikus. Az előbbi kategóriába főként a sérülés okozta, esetleg bakteriális hátterű gyulladások tartoznak, amik általában megfelelő kezelés mellett hamar gyógyulásnak indulnak. Krónikus gyulladásokról akkor beszélünk, amikor az ízületi fájdalmak, panaszok már hosszú ideje fennállnak, rövidebb-hosszabb ideig jelentkeznek, majd egy időre eltűnnek. A tünetek belobbanása és enyhülése is krónikus állapotra utal.

Milyen kezelési módjai vannak az ízületi gyulladásoknak?

Az orvos által felírt gyógyszeres kezelés, komolyabb esetben műtéti beavatkozás mellett, rengeteg otthoni is elvégezhető gyógymódja van a panaszoknak. A lokális fájdalom enyhítésére jegelés, pihentetés javasolt, de fájdalomcsillapító hatású gélek, kenőcsök és tapaszok is elérhetőek már. Az égető tünetek ellen fájdalomcsillapító tabletták, baktérium okozta gyulladás esetén antibiotikum szedése szükséges. Az ízületi gyulladás típusától és mértékétől függően tehát a kezelési módok rendkívül eltérőek lehetnek.

Mit jelent az, hogy golfkönyök?

A könyökhajlatában jelentkező fájdalom, nyomásérzékenység gyakran golfkönyökként definiálható. Ebben az állapotban a beteg nem tudja rendesen használni a kezét, gyakran az izmai nem működnek megfelelően, így például elejt dolgokat.

Mit jelent az, hogy teniszkönyök?

A teniszkönyök az alkari izmok erőltetésétől alakulhat ki. A könyök, a kéz és az ujjak hátra feszítésekor fájdalom jelentkezhet. Ahogyan a golfkönyök esetében már említettük, az izmok abnormálisan, legyengülve működnek.

Milyen életmódtanácsokat fogadjunk meg, hogyha ízületi gyulladásban szenvedünk?

 • A szaunák, a forró fürdők a gyulladás mértékét növelik! Habár átmeneti enyhülést jelenthetnek, hosszútávon belobbanthatják a tüneteket, ezért érdemes ezeket a helyzeteket elkerülni!
 • Pihenjünk eleget, ne terheljük túl magunkat még a ház körüli teendőkkel se!
 • Figyeljünk oda a testtartásunkra!
 • Ne hanyagoljuk el a mozgást, óvatosan de a fájdalmas pontokat is mozgassuk át!
 • Hagyjuk abba a dohányzást! Az alkohol fogyasztásunkat is csökkentsük le!
 • Figyeljünk oda a megfelelő testsúlyra, ha szükséges, kezdjünk el diétázni!
 • A masszázs pozitív hatással lehet a tüneteinkre, így érdemes kipróbálni.

Milyen növényi alapanyagokat fogyasszunk, használjunk, ha ízületi gyulladásunk van?

Az enyhe tünetek kezelésére tökéletesen alkalmazhatóak és effektívek a következő növényi alapú gyógymódok:

 • Aloe vera: Az aloe vera az egyik leggyakoribb alternatív gyógyászati alapanyag. Por, gél, de akár természetes formájában, levélként is alkalmazható. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően ízületi gyulladásos panaszokra kiválóan használható, levelére pedig kevesen mutatnak allergiás tüneteket, így szinte mindenkinek jó megoldás lehet.
 • Eukaliptusz: Az eukaliptusz is egy közismert, gyakran használt alapanyaga a természetes gyógymódoknak. Ízületi gyulladáskor helyi alkalmazása javasolt, a gyulladáscsökkentő hatása ugyanis a fájdalmat és a duzzanatot is képes enyhíteni.
 • Gyömbér: A gyömbér jótékony hatásairól a COVID pandémia alatt már megbizonyosodhattunk, de még rengeteg egyéb, gyógyító felhasználási módja van a növénynek. Gyulladáscsökkentő hatásai miatt fogyasszuk rendszeresen teaként vagy frissen elkészítve!
 • Zöld tea: A zöldtea népszerűségét nem csak ízletességének, hanem pozitív hatásainak is köszönheti. Az antioxidánsban gazdag tea segít a gyulladáscsökkentésben.

A növények alkalmazása előtt érdemes egy allergiapróbát csinálni. Egy kis mennyiségben érintsük az alkarunkhoz, majd várjunk 24-48 órát! Ha bármilyen allergiás tünetet produkálunk, válasszunk másmilyen természetes gyógymódot!

Van olyan étel, ami rossz hatással van az ízületi gyulladásra?

Ahogyan bizonyos összetevők, alapanyagok jótékony hatást gyakorolhatnak a gyulladáscsökkentésre, ugyanúgy egyes élelmiszerek belobbanthatják a kellemetlen tüneteket. Miket érdemes elkerülni?

 • Vörös húsok
 • Magas zsírtartalmú ételek
 • Omega-6 tartalmú ételek
 • Alkohol
 • Magas cukortartalmú ételek
 • Túl sós ételek
 • Konzervek

Táplálékkiegészítő tabletta is segíthet az ízületi gyulladás csökkentésében?

A táplálkozás rendkívül fontos, de sajnos nem mindenki engedheti meg magának, hogy kellő változatossággal és rendszerességgel fogyasszon ízületi gyulladásra jótékony hatású alapanyagokat. Ezeknek az anyagoknak a megfelelő mennyiségű bevitelének az érdekében táplálékkiegészítő szedése javasolt.

Melyik táplálékkiegészítőt válassza, hogyha ízületi gyulladásban szenved?

A Natúr Élet OxiKarot Forte táplálékkiegészítője tökéletes választás lehet. A tabletták 100%-ban természetes alapanyagokból készültek. A régóta fennálló használaton alapuló receptet az évszázadok tapasztalatai és praktikái teszik igazán hatásos fegyverré a gyulladással szemben. Az étrendkiegészítő a gyulladások kialakulásának a megelőzésében, a tünetek enyhítésében, kezelésében és az egészséges szervezet fenntartásában segíthet.

A tablettában található Astaxanthin a természetben fellelhető legerősebb antioxidáns, ami segít elnyomni a különböző gyulladásokat kiváltó mediátorokat. Szedje bátran ízületi panaszokra, és élvezze a gyógyító hatásait!

Gondoskodjon szervezetének a helyreállításáról az OxiKarot Forte tabletták segítségével!

Oxikarot Forte - növényi és algakivonatokkal a gyulladásos panaszok ellen

A Natúr Élet hat éves tapasztalattal a háta mögött készíti a természetes eredetű tablettákat. Több készítmény hátterében generációról generációra örökített, időtlen praktikák állnak. A régóta fennálló használaton alapuló módszerek a mi termékeink fogyasztói esetében is többször bizonyítottak. Olvassa el sikertörténeteinket, beszámolóinkat a pozitív változásokról!