Májregenerálás házilag, természetes alapanyagokkal

Ha a májunkat óvjuk, az egész szervezetünk hálás lesz érte. A máj egészsége ugyanis elengedhetetlen az emésztés, az anyagcsere, az immunrendszer és a méregtelenítés normális működéséhez. Ez a szerv látja el az egyik legfontosabb és legösszetettebb funkciót testünkben. Van egy jó hírünk! A májnak van egy különleges tulajdonsága – képes regenerálódni, vagyis helyreállni, megújulni. Ez persze nem megy teljesen önmagától, szükséges, hogy megfelelő életmóddal, táplálkozással mi is segítsük ezt a folyamatot. A cikkünkben körbejárjuk, mi is a máj, milyen kockázati tényezők növelik a megbetegedésének az esélyeit és milyen szokásokat érdemes elsajátítani napi szinten a védelme érdekében. Olvasson tovább, ha szeretne többet megtudni a májról és az egészségének megőrzéséről!

Mi a máj? Milyen funkciókat tölt be a máj a szervezetünkben?

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, az egyik legsokrétűbb szerve. Elsősorban anyagcserénkben játszik kiemelkedő szerepet. Méregtelenítő funkciói miatt szintén nélkülözhetetlen szerv – lebontja a bőrön vagy szájon át bekerülő toxikus és/vagy vegyi anyagokat. Hormonokat, vitaminokat (A, D és B12) alakít át és raktároz el. Koleszterint termel, ami nélkül az epénk képtelen lenne működni. Szabályozza a vércukor- és vérzsírszintet, illetve segít a zsírbontásban – ugyanis a máj a legfőbb zsírégető szervünk.

Hol helyezkedik el a máj a szervezetünkben?

A májunk a hasüregünk jobb felső részén, a rekeszizmaink és a bordánk alatt található. A beleinktől és a gyomrunktól felfelé helyezkedik el. Egy felnőtt ember mája átlagosan 1,2-1,5 kg-s és sötét vöröses-barna színű.

Mi a kapcsolódás a májbetegségek és a súlygyarapodás között?

A májunk a legfőbb zsírégető szervünk. Betegség esetén nem képes ellátni a normál funkcióit, így szervezetünk zsírbontó képessége jelentősen lecsökken, ami hízáshoz vezethet. Ha túl sok toxikus anyagot juttatunk a szervezetünkbe – például alkohol, drog stb. – a májunk képtelen lesz minden funkcióját kielégítően elvégezni az erőteljes méregtelenítés mellett.

Milyen tünetei vannak a májbetegségeknek?

A májbetegségek tünetei szemben a közhiedelemmel nem mindig jelentkeznek rögtön például sárgaság formájában. Az akut betegségekkel szemben a krónikus májbetegségek jelei sok esetben csak hosszú idő elteltével jelennek meg. A rövid lefolyású, gyorsan kialakuló betegségek viszont mindig súlyos és feltűnő tünetekkel járnak.

Tünete lehet a…

 • Sárgaság: A legközismertebb májbetegségtünet a sárgaság, ami a bőr, a szemfehérje és a nyálkahártyák sárgás elszíneződése. A máj ebben az esetben – általában alkoholizmus vagy hepatitis-betegség miatt – képtelen lebontani a festékanyagot, ami miatt a sárga epefesték szintje megemelkedik a vérben.
 • Gyomorproblémák: A fokozott bélgázképződés és az állandó puffadás szintén tünetei lehetnek a májbetegségeknek, de akár a refluxot, étvágytalanságot vagy a gyomorégést is idesorolhatjuk.
 • Indokolatlan hízás/fogyás: A májbetegségben küzdők gyakran tapasztalnak diéta mellett is zsírlerakódást a már fent említett okokból kifolyólag, de akár a váratlan fogyás is a betegség egyik tünete lehet.
 • Hormonális egyensúlyzavar: A szabálytalan menstruáció, ingadozó ciklus a máj hormonális funkcióinak a problémájára utalhat. A szexuális vágy, a libidó csökkenése is ide sorolható.
 • Krónikus fáradtság, általános rosszullét: A hosszan elhúzódó, lappangó májbetegségek esetében a betegek gyakran panaszkodnak rosszullétekre, hányingerre, fáradékonyságra.
 • Fizikai fájdalom a máj körül
 • Krónikus, sötét színű vizelet

Mik a leggyakoribb májbetegségek/májproblémák?

 • Alkohol okozta májbetegség: A túlzott mennyiségű alkohol mérgezően hat a szervezetünkre, azon belül is elsősorban a májunkra. Hosszútávon károsítja a szervet.
 • Nem alkoholos zsírmáj: A túlsúlyos betegeknél előfordulhat, hogy a máj képtelen lebontani az elfogyasztott zsírmennyiséget, aminek következtében a zsír rárakódik a májra.
 • Hepatitisz: A vírus okozta hepatitis megtámadja a májsejteket és a májszövetet, ami azok gyulladásával, károsodásával vagy akár elhalásával is végződhet. A Hepatitisz különböző ágait az A-tól G-ig terjedő skálán azonosítják. Az eltérő Hepatitisz vírusok eltérő tüneteket és problémákat okozhatnak.
 • Hemokromatózis: A szervezet vastartalma a normál szint fölé emelkedik, ami lerakódik a test különböző pontjain, és szövetkárosodást, működési zavart idéz elő.
 • Primer biliáris cholangitis: Az autoimmun betegség okozta májgyulladáskor a májban epe halmozódik fel, ami mérgező és károsító hatással lehet a szervre.
 • Májrák: Ebben az esetben a májban rosszindulatú daganat kezd el növekedni, szaporodni. Az előfordulása viszonylag alacsony, ám nagyon súlyos típusa a rákbetegségeknek, sajnos magas a halálozási rátája.

Mi növelheti a májbetegségek előfordulásának esélyeit? Milyen kockázati tényezői vannak?

 • Alkohol-, drogfogyasztás: A máj egyik elsődleges funkciója a toxikus anyagok lebontása, így nem is meglepő, hogyha ezeket az anyagokat túlzott mennyiségben juttatjuk a testünkbe, az károsítja a szervet. (Az alkohol- és drogfogyasztás szemben a közhiedelemmel minimális mennyiségben is veszélyes és ártalmas lehet.)
 • Egyéb mérgező anyagok szervezetbe juttatása: Bizonyos gyógyszerek, szteroidok hosszútávú használata károsíthatja a májat. Különböző vegyszerek is könnyedén a szervezetünkbe juthatnak, amik szintén mérgezően hatnak ránk.
 • Túlsúly: Az elhízott embereknél könnyedén kialakulhat zsírmáj, ami egy komoly egészségügyi probléma.
 • Tetoválás, piercing: Ha tetováltatni szeretnénk vagy piercinget belövetni, mindenképpen szakemberrel, kiemelkedő higiéniai körülmények mellett végezzük. A tűvel végzet munkálatok során ugyanis könnyedén Hepatitisz vírus juthat a szervezetünkbe.
 • Általános higiénia hiánya: A vírusok – kimondottan az A típusú Hepatitisz vírus – a nem megfelelő higiéniai körülmények között él és szaporodik. Előzzük meg terjedését rendszeres takarítással, kézmosással stb.!
 • Védekezés nélküli szex: A vírusok terjedése védekezés nélkül – és állandó partnercsere esetén – rendkívül könnyedén és gyorsan történhet.
 • Autoimmun betegségek: Az autoimmun betegségek gyakran a májat is megtámadják.
 • Cukorbetegség: A cukorbetegség hosszú távú szövődményei a májat is károsítják.

Hogyan regenerálhatjuk a májat házilag/életmódváltással?

A májregenerálás bizonyos életmódbeli változtatásokkal, táplálkozási szokásokkal elősegíthető. A legfontosabb lépései:

 1. Az alkoholbevitel ellenőrzése, csökkentése.
 2. A gyógyszerhasználat ellenőrzése: A gyógyszereinkben, étrendkiegészítőinkben is sajnos akadhatnak olyan anyagok, amik károsak a májunkra. Érdemes lehet akár szakemberek tanácsát kikérni a kérdésben, akár saját kutatást végezni a gyógyszereink összetevőiről.
 • Figyeljünk oda az étrendkiegészítőkre!: Itt elsősorban a tömegnövelőkre, a diétákhoz szedett pirulákra gondolunk. Hasonlóan a gyógyszerekhez, ezek a tabletták/porok is átjutnak a májunkon, így rendkívül fontos, hogy odafigyeljünk a májunkra gyakorolt hatásukra!
 1. Ha lehet, válasszunk májbarát étrendet! (Erről a következő pontunkban részletesebben írunk.)
 2. Rendszeresen sportoljunk!: A mozgás nem csak vérnyomásunknak tesz jót, de a súlyunkat is segít kordában tartani, ami az egyik legfontosabb lépése a zsírmáj megelőzésének.
 3. Ha lehet, oltassuk be magunkat Hepatitisz ellen! (Hepatitisz C ellen még nincs oltás, de megfelelő odafigyeléssel, higiéniával elkerülhető!)

Hogy néz ki egy májbarát étrend? Milyen ételek segíthetik a májregenerálást?

Habár a májbarát diéta, a máj „tisztítása/detoxikálása” manapság egy igen népszerű téma, nincsen bizonyítva az alábbi ételek hatékonysága, egy próbát viszont mindenképpen megérhet!

 • Tea: A teaivás már sok esetben bizonyítottan pozitív hatással bír a szervezetünkre. A zöldtea nagy mennyiségű fogyasztása pedig segíthet a májregenerálásban a benne található antioxidánsoknak köszönhetően.
 • Brokkoli, karfiol, kelbimbó, káposzta, kelkáposzta: Bizonyos zöldségek segítenek beindítani a máj méregtelenítő enzimeit. A rendszeres fogyasztásuk segíthet a rákkeltő és toxikus anyagok „kimosásában” a szervezetünkből.
 • Kurkuma: A kurkumát régóta használják gyógyászati célokra, mert segít a méreganyagok elleni küzdelemben. Az antioxidánsai pedig javítják a máj sejtjeit, segítenek a fémek lebontásában és serkentik az epetermelődést.
 • Citrusfélék: Nagy mennyiségű C-vitamin mellett fontos antioxidánsokat is tartalmaznak. A májregenerálás szempontjából legkiválóbb gyümölcs a grapefruit.
 • Cékla: A cékla segít a vérbe jutott mérgezőanyagok lebontásában, így közvetve ugyan, de az egyik elsődleges támogatója a májnak. Továbbá serkenti az epeáramlást és az enzimaktivitást.
 • Fokhagyma: A fokhagymában található szelén létfontosságú a májunk egészséges állapotának megőrzése és regenerálása szempontjából.
 • Dió: A dió a benne található omega-3-zsírsavakkal segíti a máj méregtelenítési folyamatait.
 • Olívaolaj: Az olívaolaj egészségesnek számít a „zsírfélék” körében. Egyes mérések szerint segíti a máj zsírszintjének a csökkentését.

Milyen étrendkiegészítővel fokozhatjuk tovább a májregenerálást?

Nagyon fontos, hogy jól válasszuk meg, milyen étrendkiegészítőket szedünk a már korábban említett kockázati szempontok miatt. Érdemes olyan mellett letenni a voksunkat, amiről tudjuk, hogy hosszú idő alatt összegyűjtött szakmai tapasztalat, elégedett vásárlói kör és természetes alapanyag-felhasználás jellemzi. Ilyen lehet a Natúr Élet Amarum kapszulája.

Az Amarum 29 gyógynövényt tartalmaz – köztük kurkumát is -, és 100%-ig természetes alapanyagokból készült, színezék-, laktóz-, glutén- és szójamentes. A harmadik generációs természetgyógyász profi szakértelmével fejlesztette ki a régóta fennálló használaton alapuló receptet. A magyar fejlesztéssel és gyártással készített étrendkiegészítő hatóanyagai minőségi tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Az Amarum segítheti a máj egészséges működését, fejlesztheti a méregtelenítő képességét és elősegítheti a regenerálását. Továbbá gyulladáscsökkentő hatással is bír. Az emésztésre, émelygésre is pozitívan hathat, valamint serkentheti az epeáramlást, így a májbetegség tüneteit is enyhíteni képes.

Válassza a mája egészségét, válassza az Amarumot! https://naturelet.hu/amarum/

Amarum - a máj egészségéért

A Natúr Élet hat éves tapasztalattal a háta mögött készíti a természetes eredetű tablettákat. Több készítmény hátterében generációról generációra örökített, időtlen praktikák állnak. A régóta fennálló használaton alapuló módszerek a mi termékeink fogyasztói esetében is többször bizonyítottak. Olvassa el sikertörténeteinket, beszámolóinkat a pozitív változásokról!