Az éjszakai ébredés és a visszaalvás, egyre nehezebbé válhat az idő múlásával, az élethelyzetek nehezedésével. A nyári kánikula ebben pedig nem segít, sőt, ezt még tetőzi is. Az alvászavarok hátterében gyakran állhat lelki- vagy krónikus megbetegedés, depresszió, szorongás is.
A kánikula miatt idegrendszerünk jobban megterhelődik. A hormon háztartásunk felborul, a stresszhormon (kortizol szint) megemelkedik, immunrendszerünk gyengül. Ha csökkenni érzed a pihentető alvást, gyakran kelsz fel álmodból, vagy napközben váratlanul álomba zuhansz, akkor valószínű, hogy az álmatlanság panasza a te életed is megkeseríti.
Erre az esetre szeretnénk pár módszert bemutatni, mit tehetünk a kánikulában, hogy lehűtsük, lenyugtassuk magunkat, álmatlanságban szenvedünk.

Hűtőfürdő a kezünknek
Egy nagyon jó módszer, ha nem rendelkezünk légkondival vagy megszeretnénk nyugtatni magunkat. Az emberi test úgy kerül alvó, pihenő állapotba, hogy az agyunk jelez szervezetünknek, hogy hűtse le magát, majd hibernálja a testet. Az agyunkat viszont különböző módszerekkel “átverhetjük”, hogy az felkészítse testünket a pihenésre.

Ezért egy jó megoldás lefekvés előtt egy órával, hogy engedjünk egy felmosóvödörbe jéghideg vizet, és kezünket (lehetőleg mindkettőt) 45 percre tegyük bele. A lábat semmiképpen ne tegyük bele a hideg vízbe, mert felfázhatunk!

Ez lehűti a testet, mélyen tudunk majd aludni, amitől kipihenten fogunk ébredni. A Csukló feletti részt maximum 10 centire lógassuk a vödörbe. Érezni fogod, hogy testhőd gyorsan felmelegíti a vizet. Ha lecsengett 30 perc és újratöltöd hideg vízzel annál hatásosabb lesz. Miközben kezünket lógatjuk a vízbe, lazítsunk.

Miért nem inkább a hideg zuhany? A hideg zuhany pont azért nem segít, mert azonnal beindítja a test hő termelését, ezért inkább frissítőként alkalmazzuk napjainkban.

Galagonyavirág

A 17. századtól használjuk a vérnyomás és koleszterin csökkentésére, szívpanaszokra. Nyugtató hatása hatékony a krónikus álmatlanság kezelésére. Teáját lefekvés előtt langyosan fogyasszuk kialvatlanságra, napközben forrón is fogyasztható nyugtalanságra.
A szív- és érrendszer támogatására az idegrendszer nyugtatására nagyon, nagyon jó választás! Könnyen beszerezhető bármelyik patikában, drogériában, szaküzletben.

Meleg innivalók

Az előbbi tanácshoz visszakanyarodva a testnek szüksége van a lehűlésre a tökéletes alváshoz. Nincs is jobb a hőségben egy pohár jó, hideg üdítőnél, víznél. Vagy mégis? A legjobbat akkor tehetjük magunkkal, ha langyos, meleg italokat fogyasztunk, ugyanis ezek elindítják a test lehűtését.
Bármilyen gyógynövényes tea, citromos víz, házi tonik kiváló választás, melegen fogyasztva nyugtatja a testet!
Érdekesség, hogy a Törökök is ugyanígy készítik fel magunkat a pihenésre, alvásra.
Fontos hogyha már eleve gurulnak le rólunk az izzadságcseppek, akkor ne fokozzuk az izzadást! Ez azt jelenti, hogy már elértük a párolgási lehetőségeink határát.

Keljünk fel

Ha 20-30 perc alatt nem tudunk elaludni, keljünk fel. Semmiképp se maradjunk az ágyban, különben visszatérő érzésünk lesz a jövőben, hogy már pedig, ha lefekszünk az ágyba, ott nem a pihenés vár minket. Ahhoz, hogy ne asszociáljuk az ágyunkat éberségünkkel, ahhoz elengedhetetlen szokás.

Elalvás előtti meditáció

Meditációval lassul a légzés, az agy jelzi a testnek, hogy lazuljon el. Tarthatunk mellette “rituálét” illóolajokkal, gyertyákkal, gyógynövényes inhalátorral. Rengeteg meditációs módszer található, kifejezetten ez elalvás segítésére. Érdemes egy ilyen hanganyagot meghallgatni, amely végig kísér minket a meditációban.

Álmosító tevékenységek

Ha felkeltünk, 15-20 percig csináljunk valamilyen monoton, álmosító tevékenységet. Garantáltan elálmosítanak. Egy meleg fürdő (ami szintén hűt), az olvasás, nyugtató zenehallgatás, elalvás előtti meditáció, számolás, a szép emlékek felidézése remek választás.

Maradjunk nyugodtak

Tény, hogy kész szenvedés amikor fejünket lehajtva, még mindig azt érezzük, hogy teljesen éberek vagyunk és már az idegesség, vagy “a soha nem fogok elaludni” érzés kerülget bennünket. Ez az a pont, ahol viszont a nyugtató hatású gyógynövényekhez nyúlhatunk. A Citromfű, a Levendula és Macskagyökér teái mindig legyenek otthon.

Ha megengeded, szeretnénk bemutatni neked a mi megoldásunkat, egy olyan természetes készítményt, melyben nyugtató hatású gyógynövények találhatók.
A Harmonium étrend-kiegészítő 21 fajta nyugtató hatású gyógynövényből készül.

A népgyógyászati recept adalékmentes, 100%-ig természetes gyógynövényekből áll. Mind mellékhatásmentes, nem okoznak tompaságot. A gyógynövények Zánkán lettek kézzel összeválogatva és együtt nagyobb hatással támogatják a nyugodt alvást, a lelki egyensúly érzését.

Ha szeretnél rendelni, vagy többet megtudni a Harmonium21 étrend-kiegészítőről, Kattints a gombra:
Megnézem a nyugtató hatású Harmonium terméket
Megnézem az összes terméket